Reportasjer FMBB 2017

IPO-laget:

40 nasjoner – 700 hunder er påmeldt totalt på FMBB.

Endelig er tiden kommet når all verdens belgere skal samles på et sted. Selv om det er veldig tidlig på sesongen for oss nordboere og skal være klare i slutten av april allerede, ikke minst pga spor. Vinteren er varierende i Norge og det er ikke alle som kan få gått like mye treningsspor så tidlig på året.

Søndag 23.april har alle norske deltagere fått sjekket inn på Hotel Eigen i Halle i tidligere Øst-Tyskland – en by med 230 000 innbyggere.
Norge stiller for første gang fullt IPO lag med 6 ekvipasjer og det er veldig gøy at vi får til det.
Vi har inntrening på stadion på tirsdag kl 07. Inntreningen fungerer slik at hver ekvipasje får totalt 5min på stadion til å gjøre det de ønsker.

Tirsdag 25.april
Hele laget har da 30min til sammen, noe som kan virke som god tid. Men spenningen er til å føle og ta på – da alle ønsker god inntrening før det hele starter. Vi klarer det akkurat innen tiden, takket være god hjelp fra flere norske supportere som har tatt turen. 5 min pr ekvipasje er veldig lite tid, det er ikke tid til å trene – kun la hunden kjenne på de forskjellige momentene som hver enkelt synes er viktig.
Noen vil ta apportene – hopp og møne. Noen vil kun ta fremmadsending, også blir det litt tid til å rundere 6 skjul. Det er deilig for alle hundeførere å være ferdig med inntreningen, noen gleder seg – andre starter å grue seg.
I år har de lagt innmarsjen gjennom byen og alle 40 nasjonene går tog gjennom byen til rådhuset hvor ordføreren holder tale og åpner FMBB 2017 formelt. Det var en veldig gøy og annerledes innmarsj.
På kvelden er det tid for trekning om startnummer og rekkefølge. Noen er veldig fornøyde med trekningen og noen synes trekningen kunne vært bedre – men ingenting man kan gjøre noe med.
FMBB IPO har lagt opptil at det er en worldcup hvor alle går en gruppe hver, altså Spor/Lydighet/gr C – fordelt over dagene onsdag til lørdag, de 20 beste ekvipasjene går så en finale hvor alt skal avgjøres på søndag. Da går de Lydighet/Gr C på nytt igjen. Så totalt kjempes det om 500poeng.
Av alle VM I IPO så er det kun på FMBB hvor det løses på denne måten, og det er gjengs oppfatning at den beste vinner når man skal konkurrere over så mange grupper og dager.
Vi får dessverre ingen norske ekvipasjer i finalen, men finalen blir en thriller hvor beste ekvipasje vinner som i år består av en tysk dame med en tispe.

Svenn Christer Hauge Gary Lubinov Slovakia 52-85-91 228p
Lars Christian Aaserød Vthor vom Haus Mecki 20-83-73 176p
Erik Engeland Crutt av Staalhjerte 82-80-71 233p
Hilde Engeland Helga vom Brunsbeker Land 90-75-85 250p
Jan Vollvik My’s Lya Frasse av Dionis disk
Andreas Volle med Quick vom Holzhäuser Flur 91-76-88 255p

Takk alle deltagere for en fantastisk morsom og trivelig tur sammen, og takk til alle norske som tok turen( det er god støtte i dere hvert år)
Neste år blir det nye muligheter på alle mann – trene godt så sees vi igjen.

Takk for tilliten som lagleder.
Tom Thoresen
Lagleder FMBB IPO 2017
Mondioring-laget:

Heihei :)

Tyskland, nærmere bestemt Halle var GPS stilt inn på. Helene og jeg var veldig spente og gleda oss masse til å komme ned for å se og oppleve FMBB.

Dette var våres aller første deltakelse i FMBB, og vi visste vel ikke helt hva som ventet oss. Helene hadde vært med å sett på FMBB tidligere i Frankriket, mens jeg hadde ikke vært med på dette før.

Første var det innmarsj og parade i byen. Vi stod midt i sentrum med hundene, flagg og like vester. Alle var med. Toget gikk rundt i byen og det var endel store øyne fra «vanlige» folk da de fikk se så mange hunder og folk som kom gående med flagg og like drakter.

Neste morgen var vi tidlig oppe for veterinær sjekk. Veterinæren lyttet på hjerte og sjekket raskt helsa til hunden. Hele arrangementet holdt til på en stor stadion. Det var gang avstand til alle sportene som gjorde det enkelt å bare gå å ta en titt på de andre.

Det var mange boder med alt av hundeutstyr, med god kvalitet. Det var virkelig bra, vi er ikke vandt til slike boder her hjemme, så jeg kom jo hjem med ganske mye morro.

Så kom dagen hvor jeg og Helene skulle konkurrere. Vi så første White Dog (en hund som viser hele programmet). Så er det slik i mondioring at man trekker første 4 stykker. Så når nr 1. kommer inn så trekker den nr 5. og nr 2. trekker nr 6 osv. Dette gjør at du går rundt og er nervøs store deler av dagen og bare venter på at det skal bli din tur.

Jeg ble trekt som nr 12. Oppvarmingen gikk bra og jeg følte vi var klare når de ropte oss inn. Grimm gjorde et godt gjennomført program, men vi mista førerforsvaret, som betyr -30 poeng. Det ble en 23. plass på oss til slutt. Jeg syntes det var veldig morro å konkurrere og det var hyggelig folk inne på banen. En fin erfaring for både hund og fører.

Helene gjorde også et solid program og havna tilslutt på en 22. plass.

Vi begge opplevde turen som veldig lærerik og morsom. Det var veldig hyggelig å bli kjent med nye hunde folk, og ikke minst å se verdens beste hunder i de forskjellige sportene. Vi er veldig heldige som fikk være med på dette. Det som fasinerte meg mest var hvor utrolig allsidig belgerene er. Det er en hunderase som kan brukes til det meste.

Hilsen Hanne Lotte”


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Agility-laget:

Fem blide og glade nordmenn fra langt og fjernt dro ned i år for å konkurrere i agility på årets FMBB konkurranse.

I år ble konkurransen holdt i Halle i Tyskland. Så det var opptil flere av oss som valgte å kjøre ned til konkurransen fra Norge. Med de 5 glade nordmennene så hadde vi med oss seks dyktige agility hunder; fem Tervuren som var Jammi, Aylah, Mira, Gila og Zulu, samt Groenendael Ginny. Alle hundene skulle løpe individuelt, men kun fire kunne stille til lag. Dette ble da Jammi, Aylah, Gila og Zulu.

Agility delen startet på torsdag par dager etter selve FMBB hadde startet med en vet. check og trening som alle hundene. Agility konkurransen ble holdt over tre dager, men kvalifiseringer på fredag og lørdag i både individuelt og lag, mens finalen kom på søndag for de individuelle løpene.

For å komme til finalene så måtte du enten direkte kvalifisere deg med å være blant topp 10 av hundene på et av de fire individuelle løpene som var på fredag og lørdag, også fikk hvert land en ekstra kvote til finalen med å være best av de hundene som ikke ble direkte kvalifisert.

Når det kom til lag løpene så leverte Norge bra på fredagen og kom på en 7.plass, men uheldigvis så disket alle på laget på det siste løpet på lørdagen.

På de fire løpene som vi hadde til å kvalifisere oss så klarte tre av de norske å direkte kvalifisere seg, det var Aylah, Jammi og Ginny som klarte å levere noen veldig sterke løp, og ikke nok med det så fikk vi med Zulu på lands kvoten så Norge stilte da med fire av seks hunder til finalen! Selve finalene gikk ikke så bra for noen av oss, men vi tok alt med et godt smil og en god latter etter løpene.