BH Navigare Minas Tirith Breeze

Fører: Benedicte Skalde Frisvold
Til daglig kalt Briis og er født 03.04.14. Hun kom til meg 5 og en halv mnd gammel. En valp med mye kreativitet, kapasitet og ikke veldig innarbeidet “av knapp”. Hun var høyt og lavt. Det tok oss et par uker og innarbeide ro og avslapping, det å kunne ligge inne helt rolig uten å tilby 100 atferder heletiden. Vi fikk kjapt kjemi og dette var en valp jeg likte godt. Ved 6 mnd alder begynte vi å trene målrettet mot godkjent redningshund.

Briis hadde en godt befestet forsterker og en høy sosial kamp, på godt og vondt. Vi måtte jobbe mye med regler rundt forsterker og lek. Hun skrudde seg veldig opp og ville gjerne kampe nært og intenst med figuranten. Så fort de slapp forsterker dundret hun i retur, med frambeina planta godt i brystkassa til figuranten. Alt godt ment fra hennes side, men ikke like gøy for alle figuranter.
Briis var en valp som hadde mye naturlig motivasjon for søk. Hun sporet over alt hvor hun gikk, hele dagen. Så sporet falt kjapt på plass og er den øvelsen vi desidert er best i den dag i dag. Favorittøvelsen til oss begge. Øvelsen overvær måtte vi jobbe mer med. Men falt på plass etter en del erfaringer.
I en alder av 10 mnd, akkurat gammel nok til å ta appellen i NRH, besto vi den på første forsøk. Dette ble en skikkelig kick start for oss. En mnd etter hadde vi C-godkjent lavine (rekruttklassen). Her viste Briis store ferdigheter med å lokalisere fert og grave seg inn til fig. Med stor søkslyst, god erfaring på fert og en naturlig lyst til å samarbeide var hun fantastisk å gå i feltet med.
I april 2015 fikk jeg kontrakt i innsatsstyrken i HV (Forsvaret) og utdanningen som godkjent militær patruljehund begynte. Vi kom kjapt i gang. Her fikk vi bruk for grunnlaget vi hadde bygd fra før. Vi fikk gå masse spor og det passet perfekt for oss. Hun besto forsvarets mentaltest bare 14 mmd gammel.
Juni 2015 og bare to mnd etter hun fylte året sto vi med en B-godkjenning ettersøkning etter en uke på hovedkurs. Vi startet uka med beståtte søksprøver, 500m spor med sporoppsøk og 400m rundering. Sporet gikk veldig bra, kom kjapt i gang og fant alle gjenstander. Mot slutten møtte vi på sau. Det var noe helt nytt og veldig rart. Her datt vi litt ut men jobbet oss inn til mål. Runderingen var ikke noe å skryte av. Lite erfaring og en hund som hadde mye forventning og litt for lite forståelse for hele øvelsen. Men vi gjennomførte, Briis leita godt og fant alle figuranter og hadde en god melding. Resten av sesongen gikk på å bygge masse erfaring og selvstendighet.
Året etter (2016) begynte med planlegging av årets mål. Skal vi godkjenne eller vente til neste år? Jeg bestemte meg for å prøve. Deltok på lokale samlinger, fikk bestått feltsøk på første forsøk. Besto fysisk test, orientering og mørkesøk. Vi begynte og teste ut div figuranter, gikk teig, caser osv. Vi kastet oss ut i det og melde oss på de første arrangerte A prøvene som ble holdt i Mai. Jeg hadde god følelse på sporet men mer usikker på runderingen. Dagen begynte med rundering. Stilte på startlinjen, Briis var samlet i hodet og klar for å jobbe. Vi gjorde kjapt funn av første figurant og hele runderingen gikk unna på et blunk. Hun runderte bedre en hun noen gang hadde gjort. Kjørte flying og hun dekte godt på begge sidene.  Med funn av alle figuranter og en tid på 19 minutter var runderingen på 800m bestått. Strålende fornøyd med oss selv. Sporet på over 1 km med sporoppsøk var vi litt mer uheldig på. Meldte kjapt spor og fikk god tur på første forsøk. Briis gikk hardt og selvsikkert. Her var det spor! Plukket gjenstand etter gjenstand. Plutselig vinkler sporet i spiss vinkel mot venstre. Så konsentrert som jeg var fulgte jeg etter uten å tenke noe mer over det. Så drar hun meg hit og dit, langt av gårde. Vi plukket flere gjenstander men vi hadde sporet langt over 1 km. Jeg begynte å ane “ugler i mosen” etter en stund og trakk hun tilbake dit jeg trodde vi hadde spor sist. Da fikk hun overvær av sporet og duret rett på sluttgjenstanden. I grevens tid! Vi besto på sekundet. Det viste seg at den spissvinkelen var sporet etter en hare. Dommerne som hadde stått og sett på (jeg hadde ikke sett de) observerte en hare som kom midt i sporkjernen i sporet vårt og vinklet der vi vinklet ut, 10(!!!!) meter fra slutten. Men, vi besto A prøvene på første forsøk og hadde bare ukas arbeid igjen. Denne tok i mnd etter og besto med god margin. Hadde en god og selvsikker følelse hele uka. Vi jobbet godt som et team og ble dermed A- godkjent ettersøknings ekvipasje. Dagen etter deltok vi på vår første aksjon. En spesiell følelse. På tur til aksjonen ble jeg forbikjørt at en politibil i utrykning. Da slo det meg, nå er det alvor! Ekstra mye hjertebank og adrenalinet pumpet. På denne aksjonen gjorde NRH funn. En ekvipasje jeg kjenner godt. Utrolig spennende opplevelse.
Uka etter vi ble godkjent ettersøkning deltok i på lokalt kurs i katastrofesøk. Der B- godkjente vi katastrofesøk. Her fungerte Briis som en kule. Hun er veldig miljøsterk og søkte utrolig bra i miljø. Lokaliserte og meldte på alle figuranter. Fantastisk gøy og utfordrende disiplin.
Jeg kastet meg igjen ut i det og meldte oss på hovedkurs katastrofesøk, på godkjenningslag. Første dag følte jeg at det gikk skikkelig dritt. Jeg fikk en case jeg aldri hadde prøvd før og ble litt satt ut. Men Briis gjorde jobben sin og fant begge figurantene. Resten av uka hadde vi det skikkelig gøy og fikk vist oss fra vår beste side. Med kjappe effektive søk, masse utfordringer og mye nytt ble vi dermed en A- godkjent katastrofesøks ekvipasje.
To mnd etterpå godkjente vi som ekvipasje i forsvaret og Briis ble godkjent militær patruljehund, tjenestehund 1.
Så etter 2 år i mitt eie hadde vi prestert mye og kommet godt i gang. Alt bare falt på plass. Framover skal vi videreutvikle oss, bli enda bedre og få til en godkjenning i lavine. Så kommer re.godkjenningene på løpende bånd. Vi skal bidra på aksjoner og på øvelser, løse caser og bygge masse erfaring. Vi har så mange fine år framfor oss som jeg virkelig ser fram til. Utrolig glad for at vi endte opp sammen. Du og jeg Briisen, du og jeg!