top of page

Kjøpe Belgervalp?

Å kjøpe valp er ikke alltid like enkelt. Spesielt ikke dersom du ønsker å kjøpe en frisk, velfungerende, sosial og vakker valp. Men dersom du setter deg litt inn i det å kjøpe valp før du begynner å lete etter oppdretter og valp, har du større sjanse for å lykkes!

De fleste oppdrettere i Norge er seriøse. De er flinke til å informere om rasen generelt, hva de vektlegger og ønsker med sitt oppdrett og de ønsker å hjelpe slik at du og din valp får den beste starten sammen.
Det er også viktig for dem å vite hva du ønsker å bruke din belger til,

slik at de kan finne den riktige valpen til nettopp deg

Kjøp aldri valp på impuls. Først og fremst er en valp helt avhengig av ditt stell og oppfølging både som liten og ikke minst i 10-14 år fremover.

En belger er arbeidsvillig og alltid klar til innsats. Egenskapene den har etter sin tid som gjeter gjør at den har fysikk og mentalitet som må få utfolde seg.

Belgeren er en tur- og treningskamerat som alltid står ved sin eier. Dens arbeidslyst gjør den til en drøm å jobbe med. Den er meget lærevillig og er god til å tilpasse seg eiers ønsker.

Her kommer noen punkter som kan hjelpe deg å finne riktig oppdretter i ditt søk etter belgervalp for første gang eller om du har hatt belger fra før. Et godt utgangspunkt er en oppdretter som er tilsluttet Norsk Belgisk fårehund klubb, og avler etter klubbens regler og anbefalinger.
 

En del er arvelig, som valpene vil ta med seg videre
 

Dette gjelder alt fra; utseende, helse, gemytt, mentalitet og bruksegenskaper. Så tenk derfor grundig på hva du har tenkt å bruke hunden din til og prøv så å finne foreldredyr/oppdrett du tror har de egenskapene du er på jakt etter.

Det er viktig å se/forhøre seg om både hannhunden og tispen til kullet, da valpene vil arve 50% av egenskapene fra sin far og 50% av egenskapene fra sin mor. Men siden tispen også vil prege valpene i 8 uker er det svært viktig at hun er et godt individ.

Mors oppførsel både nedarves og læres

Hvis du har mulighet, så anbefaler vi at du reiser på besøk til oppdretter før valpene er født eller etter at valpene er minst 3 uker gamle. Studer moren til valpene grundig. Er hun rolig eller usikker? Åpen eller reservert? Vennlig eller aggressiv? Velstelt eller ustelt?
Hvordan tispen oppfører seg vil både nedarves og læres av valpene. Vi anbefaler ikke å kjøpe valp der tispen virker redd eller aggressiv.
En tispe bør ikke ha valper før hun er 2 år gammel og det bør være minst et år mellom hvert valpekull. I følge NKK’s etiske grunnregler skal hun aldri ha mer enn 5 valpekull totalt.


Studer valpene nøye

Vi anbefaler ikke å kjøpe en redd, sky eller syk valp. Kjøp heller ikke en valp som er yngre enn 8 uker.

Valper trenger daglig positiv kontakt med mennesker for å bli sosiale og de må kunne takle det daglige som skjer i et hjem for å raskt gli inn i en ny familie. Valper som er vant til å være inne i et hjem med vanlige lyder som tv, støvsuger, vaskemaskin osv, og som også har vært med rundt og utforsket den» store verden» sammen med sin mor og oppdretter er absolutt å anbefale.
 

En dyktig oppdretter er viktig

Dersom du ser ting med/hos valpene som du ikke liker, eller kanskje du ikke føler deg helt trygg på at oppdretter har valpenes/rasens ve og vel som førsteprioritet, bør du kanskje se deg om etter en annen oppdretter. Du er helt avhengig av at oppdretter er ærlig og spiller med åpne kort. Kjøper du hos en erfaren oppdretter med stor rasekunnskap både når det gjelder fôring, sosialisering, trening og pelsstell og interesse til å følge opp også etter at valpen er solgt, vil du kunne få god hjelp underveis.
Det skal i tillegg virke rent og pent i valpekassen og valpene skal virke fornøyde og tillitsfulle.

Be gjerne om dokumentasjon

Selv om du føler deg trygg på oppdretter er det lurt å spørre om å få se alle papirer på foreldrene før du bestemmer deg. Dette gjelder kritikker fra utstillinger og prøver, og papirer på helsekontroller slik som øyenlysning og HD + AD-undersøkelse.

  Også en fordel at foreldrene er mentaltestet.

Hvilken valp bør du velge?

Den tiden du bruker for å finne en god valp får du mangedobbelt igjen senere. Det er som regel bedre å kjøpe en middels lovende valp i et jevnt og godt kull enn den beste i et dårlig kull.

Sjekk også hva du får med på kjøpet når du henter valpen. Valpen skal leveres ID-merket og registrert i NKK, dette er også en fordel dersom du senere skal gå på utstilling, delta på prøver eller gjøre helseundersøkelser der det er krav om ID-merking.

Valper kjøpt i utlandet må omregistreres i NKK. Det gjelder både stamtavle og ID-merking. Chip-nummeret blir så oppdatert automatisk på dyreidentitiet.no

Veterinærattest og kjøpeavtale

Vi anbefaler ikke å kjøpe en valp uten veterinærattest og en fornuftig kjøpeavtale. 

Det er viktig at en veterinær har sjekket at valpen er frisk. Spør gjerne om helsestatus på kullsøsknene også. Dersom du kjøper en valp og kullet er forhåndsregistrert i Norsk Kennel Klub, er du sikret at alle papirer er i orden og registreringsavgiften er betalt, før du henter valpen din. Valpene bør også være behandler for innvollsorm 4 ganger før levering (normalt ved 2, 4, 6 og 8 ukers alder).

Fòrvertsavtale?

Mange oppdrettere ønsker å sette en eller flere ut på fòrvertsavtaler istedenfor å ha dem i kennelgårder. På slik måte får valpen/hunden leve livet på best mulig måte.

Før du kjøper en valp som du skal ha på fôr, må du grundig sette deg inn i hva dette innebærer, både av utgifter og ikke minst hvor mange kull oppdretter skal ha på valpen. De fleste oppdrettere har seriøse hensikter med å ha en valp på fôr og du kan på denne måten få en av de mest lovende valpene i kullet samtidig som du får grundig opplæring av oppdretter i flere år fremover.

Grovt sett bør det være slik at dersom oppdretter skal ha ett kull på tispen så bør valpen selges for halv pris. Skal oppdretter ha to kull, bør valpen være gratis.

bottom of page